Kumpulan Resep Masakan Lengkap, Puding, Ayam, Kue, Es, Rujak, Tradisional, Mancanegara, Indonesia, Daerah, Lezat, Enak, Gurih, Sedap

Jumat, 30 Oktober 2015

Bubur Pengat Nangka


Petang-petang ni kita kena bubur pengat nangka pulak!
Hari tu masa pergi bank nampak orang jual nangka tepi jalan. cantiknya isi nangka tu.. warna oren . Ita pun belilah sikit.. ingat nak buat kuih.. Bila lama dalam peti.. nak buat kuih macam malasnya lah pulak.. tu yang ita godek-godek buat pengat. Dapat buat minum petang kami.

Suami ita suka sangat makan manisan.. tu yang ita buatkan pengat. bukan main suka lagi.. makan dengan aiskrim. Sedap sangat katanya.. layan pulak masa hujan-hujan ni..




BUBUR PENGAT NANGKA
Rujukkan : Warisan Nenek

1 mangkuk nangka masak ~ buang biji dan hiris memanjang
300 ml santan
250 gm sago
200 gm gula pasir
100 gm gula Melaka
3 helai daun pandan simpul
garam secukup rasa
air secukupnya

Didih air, masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Masak hingga gula larut
Kemudian masukkan sago dan masak hingga sago jernih
masukkan santan dan garam secukup rasa, kacau rata
Kemudian masukkan nangka
Biar nangka masak sebentar
Angkat dan hidangkan





Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Bubur Pengat Nangka

0 komentar:

Posting Komentar